Problema mea : rasismul

Eu am o problemă, nu prea suport țiganii și cerșetorii. Mi se pare mie, sau în fraza precedentă s-a cuibărit un pleonasm? Deocamdată n-am mașină, nici carnet măcar, încât să mă deplasez și să nu fiu deranjată în mod frecvent de acele mici căpușe, așa că statutul de pieton mă pune în tot felul de ipostaze nașpa.

 

Din păcate sunt puțin rasistă și nu am ce să fac, mi se trage din copilărie și nu-s foarte mândră de asta. Încerc pe cât posibil să evit contactele, chiar și cele vizuale, cu persoanele “de culoare”, nu doresc să am de-a face cu ei și pe cât posibil încerc să trec neobservată, însă nu prea reușesc, nu știu cum se întâmplă dar nu scap fără vreu apelativ. Nu îi mai suport, simt cum îmi invadează spațiul, nu știu, încerc să-i ignor dar nu pot întelege de ce (plm)  nu pot sta liniștiți fără să se lege de cineva pe stradă.

 

Îmi așteptam ieri instructorul pe o bancă în parc, citind și în același timp ascultând muzică, mă relaxează, însă de data asta n-a fost să fie pentru că nici nu trec bine 5 minute și apare un țigănuș de vreo 6-7 ani (îi cădeau dinții de lapte) și se postează în fața mea și începe să bolborosească ceva, nu știu ce că nu mi-am scos căștile din urechi. Văzând că îl cam ignor , se pune pe bancă lângă mine și se apropie încet încet. Și se apropie. Enervată, îmi scot căștile din urechi și îl întreb ce vrea. Clasicul text : “dai și mie 50 de bani?” . Eu nu dau bani la cerșetori pentru că știu unde merg banii, dar de data asta nu rămăsesem decât cu 2.5 lei care îmi ajungeam fix de drum. Nu aveam cum să îi dau, și nu mai reușeam să scap de el. Mă și se pune țigănușu lângă mine și începe să mă caute de buzunare, așa discret. Tot așa discret l-am împins și eu cât colo.

 

Altă fază, aceiași rasă. Eram azi într-o casă de schimb valutar. Bineînțeles, mă abordează o domnișoală “de culoare”, la vreo 15 ani cu celebrul “dă și mie 50 bani” . Azi se pare că m-am trezit binedispusă și îi dau. Fericită că reușisem să schimb niște bani cu probleme, și nu, nu erau falși,  dau să ies din casa de schimb. La ușă aceiași țigancă , care între timp observase că primisem și bancnote de 1 leu și îmi cere : “dă și mie 1 leu”.  WTF, “dar ti-am mai dat o dată”, răspund eu, la care ea :  “dar mi-ai dat 50 bani” . No bine și nu-ți ajunge? Îmi grăbesc pașii să scap de ea, tot ce am putut auzi au fost argumente de genul , “ce fată frumoasă ești hai dă și mie 1 leu” . Lol, și dacă-s frumoasă ce? Unde scrie că trebuie să dau la țigani bani?

 

Nu-mi place, dar n-am ce să fac…efectiv, m-am săturat să mă împiedic de ei peste tot chiar și dacă încerc pe cât posibil să mă feresc, e aproape imposibil să scap.

 

PS : voi deveni o șoferiță groaznică

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Comments 5

 • Lasa, chill, ca oricine nu e tigan in Romania ii uraste :)) Si eu nu i-as zice rasism, i-as zice… nu stiu… altfel pentru ca ei nu’s niciun fel de rasa, nici de oameni, nici de animale… sunt… ceva in plus:)) (cand gasesc o denumire potrivita iti spun)

 • Cunosc romi care dau clasă românilor, dar dau clasă în cel mai real mod, oameni de afaceri (nu cazane) curate și ca la carte. Oameni care s-au ridicat, cu greu din vina etniei, din nimic.

  Însă în cazul țiganilor, îi ignor, dacă mă atinge e o mare posibilitate să-l lovesc (în cazul femeilor doar le evit).

  Am pățit și eu o chestie amuzantă acum câteva luni: Ieșeam din Penny și chiar vorbeam cu prietenii că dacă îmi mai cere vreun cerșetor bani îi spun să-mi dea el mie. La ieșire am fost abordat de un copil până în 10 ani care mi-a cerut un leu, i-am răspuns “dă-mi tu mie un leu !”, râzând a scos un leu din buzunar și mi l-a dat. I l-am dat înapoi și am plecat cu gândul ca nu pot lua de la un copil dar dacă aș fi pus în aceași situație însă cerșetorul să fie major aș pleca cu banii, sunt curios care ar fi reacția lui.

  Vorba lui Guess Who, dacă e nevoie trec prin ei.

 • aprob, bogdan, sunt unii tigani care au dovedit ca se pot civiliza, insa sunt si lichele de care ti-e scarba sa vorbesti..
  ps jos cu cersetorii

 • Salut. Sunt un rom destul de civilizat as putea spune in legatura cu cazanele si tot felul de argumente ce ati spus dvs mai devreme. Vas ruga sa nu mai fiti asa de rasista…DA numesc rasism….iar dak rasa de “culoare” e mai putin dezvtata in privinta societati asta tot din cauza “romanilor” in fine cum bine a spus sunt su tugani care da clasa la romani si viceversa deci tigani sunt tot oamebi…stai sa ma gandesc ce esti tu javra sau si mai rau hai k vam lasat si tara romaneasca e si a romanilor nu numai a voastra romani hai papa k mati cam.plictisit

  • Statul roman baga bani in educatia voastra si voi tot nu dati 2 bani pe limba romana… Ai inceput comentariul foarte bine, sfarsitul te-a tradat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: