Noi toamna nu POSDRU

Textul următor poate conţine informaţii eronate întrucât lenea unui student obosit a permis o minimă documentare. Dacă sesizați greșeli aș dori să mă corectați, bineînțeles cu argumentele adiționale.

Am fost beneficiarul unui proiect din cadrul POSDRU(Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) axa prioritară 2 ce are ca scop “corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”. Cam pompos. Proiectul se numește VEHMED și își propune înființarea unei intreprinderi simulate în cadrul căreia să funcționeze un studio tv și o redacție de ziar. Am uitat să spun că sunt studentă la jurnalism.  Sper că nu v-am pierdut până aici. Deși la început greoi, proiectul s-a mișcat cât de cât, ziarul a început să iasă(mai răruț în print), emisiunile de la tv au început să fie din ce în ce mai bune, am fost și într-un schimb de experiență la București și Galați unde am avut ocazia de a sta de vorbă cu oameni destul de importanți din breaslă. La sfârșitul stagiului de formare/practică fiecare student a primit suma de 430 ron, ca o răsplată pentru munca depusă/participare, nu știu. Asta s-a întâmplat când eram boboacă.

Acum sunt în anul II și a apărut în aria mea de interes un alt proiect din cadrul POSDRU, Școala Radio. Chiar azi am fost anunțată că am fost acceptată în cadrul stagiului IV al Școlii Radio, proiect cu sume importante dacă ai performanțe, astfel fiecare student ce promovează examenele din cadrul acestei școli primește o sumă de 430 ron iar în ordinea descrescătoare a mediilor, 30% din grupul țintă de studenți va primi suma de 1 850 ron plus bursa de participare. Tentant, nu? Știu că pare tentant, dar banii nu-s, rambursările din cadrul POSDRU au fost blocate în luna octombrie în urma unei misiuni de audit pe care experții Comisiei Europene au avut-o în România.

Din categoria “să ne punem salarii de mii de euro”

Dacă până acum am avut un ton moderat, aș dori să mă opresc aici pentru că orice am face și in orice ne-am integra nu putem scăpa de balcanismul din noi condimentat cu accente comuniste. De ce s-au sistat rambursările? Păi d-aia. Facem proiecte, le trimitem, ni se aprobă și ne punem salarii de mii de euro. Au fost situații în care nivelul salarizării se ridica la 70-80% din valoarea proiectului. Așa că folosim o grămadă de experți în nimic dar care să-și încaseze salariul iar eficiența programului să fie sub nivelul mării.

Nu știu dacă sumele astea sunt confidențiale, dar sunt curioasă cât iau experții de la City Fm(pardon, Click Fm) pentru naveta București-Cluj pe care o fac în fiecare weekend. Socotesc că trebuie să fie niște cifre babane la mijloc pentru care efortul de a face 500 km și de a preda unor studenți aerieni chiar să merite. Sunt curioasă cât au primit și primesc ai noștrii Alin Gelmărean & co. Sunt curioasă, iar dacă curiozitatea a omorât pisica nu-mi pasă dacă mor dar măcar să aflu. Nu am dovezi, nu știu nimic, merg doar pe deducție logică, e blog.

Probleme am avut din capul locului

Ce nereguli au mai găsit europenii la noi? Deficiențe(și nu mintale) în verificările managementului sub care s-au făcut cererile de rambursare, din care eu înțeleg că noi am cheltuit în prostie fără vreo logică, pe mentalitatea din banii puși de-o parte pentru pâine îmi iau alcool.

Însă probleme am avut din capul locului, încă de la depunerea aplicațiilor acestea n-au fost evaluate cum trebuie, nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu și-a pus un semn de întrebare când cheltuielile salariale au ajuns să însemne mai mult de jumătate din valoarea banilor alocați.

Ca să nu mai vorbim de salariile expertilor și activitatea acestora ce nu a putut fi dovedită prin documente, n-am inventat eu asta, rapoartele Comisiei Europene au spus-o.

Noi toamna nu POSDRU

La nivel național avem cam 2 500 de programe POSDRU aprobate și s-au făcut plăți în valoare de 1,1 miliarde de euro dar doar 220 milioane bani curați europeni de la mama lor, Comisia Europeană. Cred că ghiciți de unde sunt restul…exact, bugetul de stat oameni buni, aflați că plătiți salariile unor experți care s-au angajat să facă cursuri de [re]formare profesională, să ofere noi locuri de muncă însă tot ce fac e un mare nimic împachetat cu bune intenții.

Sunt zvonuri că fondurile ar putea fi deblocate în luna decembrie însă puțin probabil ca măsurile lui Ponta să aibă și rezultate.

Nu zic că nu sunt programe eficiente, din contră, exemplul l-am dat mai sus cu VEHMED și Școala Radio, însă este și mult praf în ochi, mai ales pe alte axe prioritare din acest program. Bineînțeles că mi-e frică că n-o să-mi primesc banii de la Școala Radio, cei din stagiul III nu i-au primit, și acum Oana Alexa(o colegă) îmi datorează 5 Milka cu oreo care trebuie cumpărate cu banii din bursa mare. Dar nu mă gândesc numai la bani, ma gândesc că e o oportunitate bună de a învăța lucruri utile pe gratis. Și încă ceva…mi-e lene să-mi scriu singură rapoartele de practică.

Later edit: se pare că nici bursele de merit pentru studenții din stagiul II n-au fost virate în conturi

PS: aveti oare rabdare sa cititi textul asta de 850 de cuvinte?

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Leave a Reply

%d bloggers like this: