Jurnalismul tristuț

Uneori mi-e rușine de meseria pe care sunt pe punctul de a o practica. Citiți și voi textul ăsta. Ca să ajungem mai departe în povestea noastră trebuie să citiți textul ăla care se vrea a fi o știre. Da, textul ăla e încadrat de Mădălin Pribu în categoria știri de pe evz.ro, acest Cancan or something în devenire.

 

Repet, nu sunt jurnalistă, sunt studentă la jurnalism, acum învăț…iar textul spre care am dat link mai sus vine să distrugă tot ce-am învățat într-un an de facultate. Dar absolut tot. E incredibil cum vrem să scriem o știre și noi folosim figuri de stil, clișee și fraze fără nici un rost. Stop. M-am exprimat prost, e incredibil cum vrem să scriem o știre pentru online(și nu pentru știrile de la ora 5) și folosim astfel de construcții ce se recomandă a fi evitate.

 

Hai că poate sunt eu absurdă, poate așa se face în jurnalismul adevărat, poate așa se scrie în presă, poate ăștia de la facultate ne învață doar porcării. De ce naiba mai plătesc unii facultate dacă oricum învață numai porcării?

 

Nu știu dacă știrea e reală, miroase a timesnewroman.ro sau tombon.ro, în fond a apărut doar pe site-ul celor de la Cancan și Libertatea, plus un site afiliat Realitatea. Oricum, și să nu fi fost pe bune știrea, tot nu înțeleg cum poți tu ca jurnalist să scrii astfel de știre având în vedere că regula de baza la știre e să răspunzi în început la cele 5 întrebări . Aș scrie mai mult, dar sunt de-a dreptul uluita, așa că îl las pe Paul să vă explice cum e știrea asta printr-o analogie comică.

 

“Vlăduț avea 14 ani, era șchiop și încerca să ducă serul anti-viperin bunicului său mușcat de un piton din Câmpia Turzii. Dar n-a mai apucat! Pe drum, un grup de turci drogați cu narghilea l-au atacat cu iataganele și l-au omorât pe săracul Vlăduț.Turcii dați jos dintr-un tractor cu numere de Ilfov veniți dintr-un club din Luduș n-au avut milă de săracul Vlăduț, care-și apăra serul. Turcii l-au întrebat: <ce-ai acolo? miere?>
Titlu: Omorât pentru că avea un borcan cu ser anti-viperin la el!
Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Leave a Reply

%d bloggers like this: