Cum a fost: Peace of Cake – Training Course în Londra

În luna decembrie am aplicat prin intermediul Future in Progress la un training course în Londra denumit generic Peace of Cake. Habar n-aveam cum avea să se desfășoare și ce aveam de făcut, dar am zis că ar fi bine să mai ung rotițele că prea am ruginit de când am terminat școala și mă uit la seriale tâmpite. Tot ce știam e că va fi un curs nonformal legat de toleranță interculturală, conflicte – sursa și rezolvarea lor, elemente comune din bucătăriile fiecărei culturi, chestii legate de istorie și viitorul țărilor pe plan global, destul de plictisitor pentru unii. Nu și pentru mine!

Aplicat, acceptat, plecat la Londra și după câteva peripeții cu busul și metroul ajuns și la destinație. Undeva în zona 6. În primele 2 zile am lucrat mult pe cunoașterea și îmbunătățirea relațiilor dintre noi, eram 26 din 14 țări diferite, toți de vârste și ocupații foarte variate. Până acum n-am mai fost pusă în postura de a relaționa cu așa mulți oameni diferiți în același timp și pot spune că a fost un exercițiu foarte interesant.

De-a lungul a 8 zile am participat la așa multe activități încât nu le mai știu numărul. Am pus bazele unei țări cu tot ce înseamnă formă de guvernare, sistem educațional, cultură, am simulat un parlament european și am dat rezolvări unor probleme în funcție de diferite religii.

Eu rostind discursul vieții mele în Parlamentul European. 

Una dintre activități a fost legată de stereotipuri, pe scurt, fiecare participant trebuia să scrie stereotipuri negative despre fiecare țară participantă mai puțin a lui. Exercițiul ăsta m-a întristat profund pentru că mi-am dat seama cum suntem priviți în Europa. Am fost numiți hoți de mai multe ori, o dată scris cu litere mari, bineînțeles nu putea să lipsească stereotipul legat de rromi și alte câteva chestii minore cum că am fi oameni reci.

Mâncare din Ucraina, Armenia și Bulgaria.

Serile culturale au fost foarte mișto, reprezentanții fiecărei țări trebuiau să își aleagă o dată în care să prezinte un filmuleț cu propria țară și de asemenea mâncăruri și băuturi specifice. Evident, după prezentări ne puneam pe petrecut și dansat dansuri specifice anumitor țări. Am gustat o brânză excepțională din Georgia, Zubrowka(pronunțată Jubruvka) din Polonia – se găsește și în Lidl, tradiționala baclava turcească și o zacuscă verde din Macedonia. Am învățat să dansez pe muzică grecească, macedoneană, poloneză și armeană. Poreclisem dansul din Armenia cobra dance, oricum foarte tare!

Pe lângă asta am cunoscut câțiva oameni care m-au făcut să văd viața ușor altfel, oameni care prin poveștile și experiența lor au ajuns să mă inspire. Am învățat foarte multe de la oamenii din Armenia, Georgia, Polonia și Estonia, cu Seda(Armenia), John și Dato(Georgia) chiar o să mă văd la vară când plănuiesc o excursie în Caucaz.

M-am întors acasă cu un suflet zâmbitor la idea că am avut ocazia să cunosc persoane și culturi așa diferite, că poate am reușit să distrug câteva stereotipuri legate de români. După această experiență pot spune cu mâna pe inimă că iubesc Uniunea Europeană, așa cum e, cu defecte și calități, a fost cel mai bun lucru ce i se putea întâmpla României. Că locuiesc într-o țară ce de multe ori nu se ridică la standardul UE, asta e deja altă poveste.

Ca un sfat general, dacă aveți timp vă recomand să mergeți cel puțin o dată într-o mobilitate de acest gen, merită!

Toată lumea mă întreba unde e țuica. N-aveam!

 

Peace of Cake a fost un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+, organizat de OTI Chef în Regatul Unit în perioada 19 – 27 ianuarie 2017. Acest material face parte din activitatea de diseminare a informației post-proiect.

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Comments 4

  • Salut,

    Ai putea sa-mi spui care sunt criteriile de selectie a “candidatilor” pentru aceste mobilitati? Sau eventual cam ce skills si experienta ar trebui sa detii?

    • Criteriile sunt in functie de fiecare proiect si de tema lui, sunt proiecte in care trebuie sa ai un anumit background in sfera subiectului pe care se lucreaza,dar la fel sunt si alte proiecte in care nu ai nevoie de experienta. Limba engleza e obligatorie totusi.

  • As vrea sa stiu daca au fost decontate cheltuielile cu trasportul ?

Leave a Reply

%d bloggers like this: