Colindatul pe bani

Nu știu alții cum sunt, dar noi, generația mai nouă, sau cel puțin eu ca și copil născut la începutul anilor ’90, mergeam la colindat pe bani. Nu știu de unde vine obiceiul ăsta cu banii la colindători, cert e că cea mai așteptată perioadă a anului în perioada copilăriei mele era Crăciunul. Se întâmpla asta pentru că pe de-o parte îmi plăcea teribil să leg bomboanele cu ață(plus mai dădeam o gaură la ciocolată) și s[ pe pun pe brad, iar pe de altă parte pentru că existau lucruri pe care familia mea nu și le putea permite atunci când eu voiam așa că de Crăciun îmi strângeam bani pentru diverse chestii.

 

Eu recunosc, nu-s singură la părinți și nu mi-au fost făcute toate poftele însă de Crăciun încercam să mi le fac eu. De obicei mergeam la colindat împreună cu fratemio, în doi era mai profitabil, lumea dădea mai mulți bani dacă vedea că suntem doar doi decât dacă o gloată de copii ar fi dat navala și ar fi cântat “Domn Domn să-nălțăm”. Colindam doar rudele, cu precădere cele mai înstărite.

 

Într-un an, cu banii de colindat ne-am luat joc pe televizor, ăla negru cu albastru și casete galbene. Acela a fost momentul în care am intrat,pentru prima și singura dată, într-o dependență severă, se numea Tetris, Mario și Bomberman(pe ultimele două le-am terminat). Că tot era perioada în care au apărut cd-urile, într-un an mi-am luat CD Player, foarte mișto, m-a costat ceva bani și l-am și stricat apoi. Au mai fost și jocuri de Monopoly, lego, am hrănit chiar și un tamagoci.

 

Desigur, o dată cu înaintarea în vârstă, n-am mai mers la colindat pe bani, implicit n-am mai mers la rude, doar la prieteni. Anul acesta a funcționat motto-ul “Am uitat să vă spunem dar noi colindăm pe bani. Pentru Keby(adică eu);[ ca să-și ia domeniu .ro]”

 

Dacă mergeați la colindat pe bani, ce v-ati  cumpărat cu banii primiti?

 

foto : www.cotidianul.ro

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Comments 6

  • Prima chestie pe care mi-am cumpărat-o pe banii de la colindat dacă nu mă înșel a fost o mașină de tuns prin ’99. Mai recent prin 2000+ DVD Player, Volan (Joystick) iar în alt an mi-am băgat internetul pe banii de colindat (costa 150RON modemul și instalarea).

    Motivul pentru care oamenii dau bani este fiindca nucile și merele nu mai sunt apreciate.

    Ca exemplu anul acesta după ce am servit un vin fiert la mine, am pornit cu trei prieteni în oraș la cunoștințe cu gândul ca mai pe seară să mergem în Daneș (un sat din apropiere), aveam câte 10Lei fiecare și cred că adevărata distracție a fost că am colindat, am băut și am mâncat diferite bunătăți, ne-am simțit bine și în același timp am făcut și bani de taxi :-D.

  • mai eu eram foarte mic cand mergeam la colindat pe bani. dupaia mi-a aparut constiinta si a devenit stupid ….

  • Mihai, știi că sunt rudele acelea care atunci când ești de vârsta mea sau mai mic te obligă să iei banii ca să-ți “cumperi ceva frumos”. Ei bine, nici noi nu am mers la colindat “pe bani” însă am folosit banii pe care altă dată îi foloseam în alte scopuri… pentru taxi.

    Ai un sitl de Gică-contra de zici că nu-i adevărat.

  • Dacă bine îmi aduc aminte, când eram mică de tot îmi luam de banii strânși gume Shock sau Hubba Bubba și pe la 10-11 ani îmi țineam banii în pușculiță ca să am pentru vacanțtele petrecute la Bucium Poieni, la cabană. Chestii mai substanțiale nu mi-am luat atunci…făceam cadouri mamei 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: