Cine si de ce alege jurnalismul

În astea 3 săptămâni de când merg la cursurile FSPAC-ului, secția jurnalism, mi-am dat seama că cei care au ales să studieze jurnalismul se împart în 3 sau poate chiar 4 categorii. De ce nu mă pot hotărî strict la un număr de categorii? Pentru că nu știu dacă cei care încep o facultate o și termină, deci aici e incertitudinea, dar principalele tipologii de studenți la jurnalism sunt :

 

1. Studenta știristă/vremistă – în această categorie intră fetele care vor să apară cu orice preț la televizor. Nu contează că n-ai nimic în cap, important e să arăti bine și să fii cât mai sexy. La cursuri nu-i prea stă mintea la ce se predă, preferă să se joace pe iphone, se pune mereu în ultimele bănci și are obiceiul de a-și deranja colegii spunându-le cât de tare se plictisesc ele. Nu se bat pentru puncte în plus la examen, ele nu citesc presa pentru o minimă informare, eventualele cotidiene pe care le vei găsi prin preajma lor sunt Libertatea sau Click. De obicei vin la facultate pe tocuri de 10+. Mă rog…

 

2. Studentul dedicat – deși sunt studentă doar de 3 săptămâni, am întâlnit și oameni dornici să învețe cât mai mult și care se folosesc de toate mijloacele pentru a aprofunda studiul. Sunt acei studenți care, de obicei, stau în primele bănci, sunt atenți și încearcă cât de cât să înțeleagă tot ce li se predă. Sunt acei studenți care se impică în foarte multe chestii voluntare, sunt mereu în temă cu ceea ce se întâmplă și le place ceea ce fac. După cursuri, îi vezi mereu în preajma profilor, ridică tot felul de întrebări și nu lasă o problemă nerezolvată. Deși sunt foarte puțini studenți care intră în șablonul ăsta, dupa 3 săptămâni, am colegi care scriu știri pentru radioul facultății, care au publicat poze într-un cotidian național(ziar quality) și colegi care scriu pentru diferite site-uri de concerte și evenimente.

 

3. Studentul habarnist – acesta în principiu dorește să satisfacă doleanțele părinților și umează cursurile unei facultăți. Cum marketingul, managementul, turismul, nu l-au  prea atras, a ales jurnalismul, poate poate iese ceva. Nu-l interesează prea mult ce se întâmplă la cursuri, îi plac foarte mult pauzele de tigară din fața facultății și ieșirile în oraș cu colegii care se încadrează în același tipar. Ca să nu se plictisească de moarte la cursuri, face tot felul de glume, produce un fel de zumzet enervant  care  distrage atenția.

 

Pe lângă aceste tipologii, mai există și studentul care poate ar vrea, dar n-are curaj, e nehotărât și destul de comod încât să nu se implice, însă pe el nu îl bag în nici o categorie pentru că el oricând poate sări într-o parte sau în alta. În general, aceștia se lasă conduși de turmă.  Ar mai fi și alte lucruri de spus, însă prefer ca momentan să mă limitez doar la atât. Dacă v-ați simțit…ăsta era și scopul.

 

PS : si studentul dedicat poate fuma in fata facultatii, isi poate deranja si colegii

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Comments 15

Leave a Reply

%d bloggers like this: