Ce sa faci si ce nu pe munte

Chiar dacă sunt o începătoare în ceea ce  privește muntele și drumețiile montane, încerc să vin în ajutorul celor nepricepuți,așa ca mine, cu un post de genul “Ce ar trebui să faci și ce nu”, pe munte. Ca să evit orice neînțelegere, precizez că aceste sfaturi vin de la un începător și se adresează unui începător. Fie că ai mai fost o dată pe un traseul ușor pe munte, fie că e prima oară și te atrage idea de munte, aer curat, izvoare cu apă rece, priveliști încântătoare, ar trebui să iei puțin aminte la ce am de zis.

 

– dacă nu  îți place, stai acasă.

 

– dacă știi că nu poți, stai acasă. Muntele poate fi înșelător.

 

– informează-te despre traseu, nu veni în adidași, riști să faci o entorsă de toată frumusețea, și oricând se poate înrăutăți situația.

 

– nu veni în pantaloni scurți, dacă traseul străbate jnepeniș ai dat de dracu’, zgârieturi la greu. Am pățit-o.

 

– nu veni în pantaloni scurți, asta dacă nu vrei să ai un bronz de toată frumusețea însă cu bocanci. Am pățit-o.

 

– deși sunt scumpe, dacă ai, nu lasa parazăpezile acasă, vor împiedica pietricelele, praful și alte chestii să patrunda în bocanc.

 

– nu uita de apă. Chiar dacă ești adeptul sucurilor și a energizantelor, pe munte o vei aprecia la adevărata ei valoare, când treci pe lângă un izvor nu ezita să-ti umpli sticla, nu se știe dacă mai găsești altul.

 

– pune-ți haine mai groase. Temperatura scade cu 6 grade la 1000 m , sus o să fie mai frig, și niciodată nu știi când se poate strica vremea.

 

– ia-ți ciocolată cu tine, e foarte indicată în astfel de situații.

 

– urmărește marcajele, foarte ușor te poți pierde. Am pățit-o.

 

– când cobori încearcă să nu faci multe opriri. Dacă te oprești mai rău faci.

 

După prima tură mai serioasă îți vei da seama dacă îți place sau nu. Dacă după o urcare de 5 ore și o coborâre de 3 , prin pădure, iarbă înaltă, jnepeni, ape, stânci și pietre, ești epuizat ,însă răspunsul tău este “da” la întrebarea dacă ti-a plăcut și ai mai face o dată traseul, înseamnă că ai trecut testul, și chiar îți place muntele, respect.

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Comments 8

  • Sa inteleg ca ai avut parte de o drumetie faina weekendu asta!:>…am fost si io de vreo 2 ori pe munte…mai exact pe Scaunul Domnului unde este de urcat destul…da desi sunt o gramada de alte trasee pe alti multi pe care i mai greu de urcat…tind sa cred ca is unu din aia carora le place multele si ar mai merge de nenumarate ori pe munte:p…

    P.S. pote mai vi si u prin Reghin la o poveste si cu un drum ne si zici cum o fost:P

  • deci te rog lasama sa mai adaug ceva….nu ii de carat in rucsac decat strictul necesar si plus hainele sa fie impachetate in pungi de plastic….ca daca cumva se intampla sa ploua, sa nu mai ai nimic uscat pe tine si mai ales sa cari si o gramada de apa imbibata in hainele care ar trebui sa le imbraci…deci ala ii cosmar:)):)) asta nu ii sfat de incepator…ii sfat de la o blonda:D:D

  • vreau sa mai adaug ca mai ai nevoie si de o geaca impermeabila sau pelerina in caz ca incepe ploaia (vremea este instabila la munte)

  • Suna interesant. Tie ti-a placut?:D

Leave a Reply

%d bloggers like this: