Britannia Road 22

Nu știu de ce am ales cartea aceasta. E posibil să fie titlul, sau autorul, sau descrierea cărții…cert este că am primit-o în mai puțin de-o săptămână. Am primit-o în ultima săptămână de sesiune, eram convinsă că nu voi apuca s-o citesc până la vacanță, însă curiozitatea și nerăbdarea pe care le-am primit de la mama natură nu mi-au dat pace. Am citit-o în sesiune, printre sinteze de curs și cuvinte subliniate.

 

E vorba de Britannia Road 22 scrisă de Amanda Hodgkinson, o carte bine structurată, echilibrată și cu o poveste de război  clasică dar tulburătoare în simplitatea ei. O carte în care prezentul se împletește armonios cu trecutul, însă deși se face alternanța între trecut și prezent, intensitatea trăirilor relatate în carte rămâne la fel.

 

Britannia Road 22 e povestea unei familii poloneze reunite pe tărâm britanic după un război mondial devastator atât fizic cât mai ales psihic. Acțiunea se petrece imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-o Anglie în plină reconstrucție, unde Janusz își reîntâlnește familia după 6 ani. Vădiți schimbați de ororile războiului, Silvana, soția lui Janusz, și fiul acesteia, Aurek, încearcă să se reintegreze în lumea civilizată. În paralel, sunt prezentate și viețile protagoniștilor noștri înaintea și în timpul războiului, astfel dintr-o plasatoare de cinema, Silvana devine soția lui Janusz ca mai apoi să fie despărțită de acesta și să pornească pe un drum către niciunde în căutarea soțului și a vieții de dinainte.

 

Cu cât cititorul se adâncește în lectură, acțiunea devine tot mai complexă, astfel că pe măsură ce eforturile lui Janusz  de a-și domestici familia se intensifică, în mintea lui apărea Helene, femeia cu care a trăit o poveste de dragoste  în timpul petrecut de acesta în Franța. Încercând să se adapteze luminii noi și să-i ofere lui Aurek un tată, Silvana este chinuită de amintrile războiului, de traiul greu din sălbăticie.

 

Pe acest fond se naște o nouă dragoste, între Silvana și Tony, un contrabandist italian, asta după ce Silvana descoperă scrisorile lui Janusz de la Helene. Disperarea atinge punctul critic atunci când Janusz descoperă idila dintre soția lui și Tony, iar finalul este unul neașteptat.

 

O carte despre infidelitate, disperare, dragoste de mamă, sacrificiu și durere. Poate nu știu să scriu recenzii așa bune, dar vă invit din tot sufletul să citiți această carte pentru că merită.

 

Acest post face parte din cadrul campaniei vALLuntar, inițiată de Grupul Editorial ALL.

 

foto: allcafe.ro

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Comments 6

  • Teo, my dear, recenzia asta a ta m-a făcut să vreau să citesc cartea, lucru care-nseamnă că într-adevăr îmi place. Felicitări!

  • Nu stiu de ce dar.. mereu am fost atras de cartile ,filmele artistice si documentare despre perioada celui de-al doilea razboi mondial. Multumesc! Nu stiam de cartea asta insa acum o voi cauta si o voi citi.Nu am blogul meu personal, nu am darul de a asterne pe hartie gandurile si cuvintele deci nu pot critica felul in care ai scris si descris parerea ta despre aceasta carte.Pot spune doar ca mi-a placut modul cum ai facut-o

    • Multumesc mult! Am scris doar ce am simtit, cuvintele au venit usor, nu stiu sa scriu recenzii, stiu doar sa transpun in cuvinte sentimente.

  • M-ai făcut să merg să-mi cumpăr cartea !

  • tocmai am terminat si eu cartea si vreau sa scriu despre ea. tu ai facut-o foarte bine. felicitari, mi-a placut.

Leave a Reply

%d bloggers like this: