1 decembrie mainstream

E iar 1 decembrie. Fie ca lumina de 1 decembrie să vă intre în suflete și să blablabla. E ziua patriotismului de o zi, ziua când pe facebook se pune la status “La multi ani Romania!”, ziua când pisicile de pe wall sunt puse cu botul pe labe, locul lor fiind luat de steaguri tricolore. Nu e deranjant patriotismul de o zi, ci energia cu care în restul zilelor alegem să ne blamăm țara.

Eu am o manie, cea a concertelor, iar la fiecare deplasare nu plec de acasă fără tricolor. Nu mă întrebați de ce, nu știu să răspund, ce știu e că am fost foarte mândră să îl port și m-am simțit foarte bine când pe la un festival străin veneau oamenii și spuneau “Ooo, Romania, nice!”. În România eram privită deopotrivă cu scepticism și mândrie, în schimb pe facebook eram făcută naționalistă și nu cum scrie în dicționar, ci într-un sens negativ.

Am refuzat să dau vina pe țară acolo unde era vina mea

Ce să vă zic vouă celor care pun astăzi poze cu steagul Românie și postează mesaje cu “sunt mândru că sunt român”? Poate ăsta ar fi răspunsul: am purtat tricolorul înainte să devină mainstream. Nu-s naționalistă doar că am refuzat să dau vina pe țară acolo unde era vina mea. Port tricolorul fără să-mi fie rușine, acum sunt acasă și nu arborez nimic, vecinii mei sunt maghiari și mai mult aș spori tensiunea decât să simt că-i sărbătoare.

Eram sătămâna trecută la modulul pedagogic iar o colegă, văzând că am un șnur tricolor la încheietura dreaptă, m-a întrebat de ce sunt patrioată? M-a blocat întrebarea ei si pentru o secundă n-am știut ce să-i răspund. I-am spus că așa am fost învățată. Am mințit-o, dar nu în totalitate. Ai mei au fost niște oameni simpli care au încercat să-și crească copiii cât mai bine, nici gând să-i învețe că trebuie să-și iubească țara cu orice preț. Atât în generală cât și în liceu am fost pasionată de istorie, mi-a plăcut să citesc și să aflu ce-a fost înaintea mea…cred că de acolo am învățat să-mi iubesc țara.

Singura soluție, propria evoluție

Eu una m-am săturat să mă uit la Pro Tv de 1 decembrie. M-am săturat să văd mereu aceleași tipologii de reportaje gen “hai să facem materiale cu români care au reușit”, bineînțeles, în străinătate. Eu nu mai vreau să văd asta, de aceea prefer să îmi închid televizorul. Eu nu mai vreau să văd români care reușesc afară, vreau să-i văd și pe cei care și-au făcut un rost aici, în jungla asta post-comunistă, fără mișmașuri și fără furtișaguri. Ăștia ar fi eroii, ăștia ar fi oamenii-exemplu.

Trebuie să acceptăm că singura noastră soluție ar fi o educație mai bună, din păcate în 23 de ani n-am fost în stare să acumulăm experiență, să dezvoltăm o cultură, atât a politicului dar mai ales a mulțimii electorale. Ce e trist e că votul celui educat cântărește la fel cu votul celui mai putin educat(“și e” mulți needucați). Acum o lună am avut ocazia să particip la o întârnire în facultate cu doamna Adriana Săftoiu. “Doar copiii copiilor voștri vor ajunge să o ducă mai bine în România pentru că influențele comunismului se simt în voi și la rândul vostru le veți da mai departe”, zicea Adriana Săftoiu. Cuvinte simple dar cu greutate.

Atât am avut de spus!

foto: iconcert.ro / urban.ro

PS: ce e ciudat e ca anul trecut gandeam putin altfel, eram impotriva afisarii

PPS: cred că pisicile nu se pun cu botul pe labe

Te-a umezit postul? Dă un share mic!

Comments 4

 • Ciudat, dar la examen la programe am vorbit şi eu despre patriotismul de o zi şi cum numai acum e România bună şi suntem mândri de ea

 • Un articol foarte bun. Sa mai scrii din astea.
  Patriotismul de o zi, sarmalele si micii gratis nu ne mai incanta de mult. De fapt pe unii inca ii incanta micile chestii gratis si fastul de o zi apoi revin la ura fata de tara si se plang de cat de greu le merge, dar nu fac nimic sa le fie mai bine.
  Hai sa scriem si sa instigam la cultura si la bine.
  La multi ani fericiti si prosperi in Romania.

 • nice post 😛
  cred totusi ca si sfantu’ valentin se incadreaza exact in aceleasi coordonate 🙂
  oricum vremea e de vina daca ar fi vara … in iulie de ex nu ar fi nimeni nici pe fb sau pro tv si ar fi prea cald sa il mai porti (pe el simbolul national:)
  g

Leave a Reply

%d bloggers like this: